Basınçlı yıkama nedir?

Basınçlı yıkama, aynı zamanda güçlü yıkama olarak da adlandırılan bir temizleme yöntemidir. Bu yöntem binalar, araçlar ve diğer beton yüzeyler gibi yüzeylerden ve nesnelerden gevşek boya, küf, kir, toz, çamur, sakız ve kiri çıkarmak için yüksek basınçlı su spreyin kullanılmasıdır. Suyun yüksek basıncı, çeşitli yüzeylerden sert lekelerin ve kalıntıların daha kolay ve hızlı bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur.  

Basınçlı yıkama nasıl yapılır?

Genellikle su temizlenecek yüzeye uygulandığında çok yüksek basınç altındadır. Bu yüksek basınç, başka türlü çıkarılamayan, elle veya diğer aletlerle çıkarılması zor olan kalıntıların ve lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur. Düşük basınçlı su ise bu işi basitçe tamamlayamaz. 

Bununla birlikte, bazı modeller daha hassas temizlik için de yumuşak sprey sunar.

Basınçlı yıkama makineleri temel olarak yarım hava kompresörü ve yarım bahçe hortumundan oluşmaktadır. Bir su pompasına güç veren gaz yakıtlı bir motora veya elektrikle çalışan bir motora sahiptir. Bu pompa daha sonra yüksek basınçlı bir hortuma bağlandığında yüksek basınçlı su üretir. Bu hortumun sonunda, genellikle “su tabancası” gibi görünen bir şey görülebilir. Tetiği çektiğinizde ise, su ve hava birbirine karışır ve nozuldan temizliğe hazır olarak çıkar.

Basınçlı yıkama nerelerde kullanılır?

Basınçlı yıkama, bir grup farklı yüzeyi temizlemek için kullanılabilir.  Bazı örnekler vermek gerekirse:

 – Ev çatı kaplama

 – Araba yolları ve otoparklar

 – Beton bordürler ve basamaklar

 – Arabalar ve Kamyonlar

 – Dış ön giriş yolları

 – Ev dış cepheleri (vinil ve tuğla)

 – Garaj zeminleri

 – Pencereler

 – Bahçe mobilyası

 – Izgaralar

 – Oluklar

Her alanda bulunan farklı yüzeyler için daha etkili olan çeşitli yıkama makineleri mevcuttur. 

Basınçlı yıkama makineleri (Safran ürünleri)

Basınçlı yıkama Safran ürün kategorilerinin kullanımı ile yapılmaktadır. Bu makine pompaya güç sağlamak için elektrik veya benzin motorunu kullanır ve birçok çeşidi mevcuttur. Özellikle farklı alanlarda çeşitli temizleme süreçlerinde bir çok ‘bara’ sahip olan makineler sertleşmiş ve yağlı yüzeylerin temizlenmesinde oldukça etkilidir. Örneğin 200, 250 ve 300 bara sahip olan basınçlı makineler oto yıkama işletmelerinde çokça kullanılmaktadır. Çeşitli arabalarda bulunan yüzeyler yüksek basınç yardımıyla temizlenmektedir. Bu ürünler sıcak-soğuk ve sıcak su ile yıkama işlemini yapar. Örnek vermek gerekirse SHC 200, SHC 300 ve SHC 400 gibi yüksek barlı makineler otomobillerin yıkanmasında etkilidir. 

Bu makinenin kapasitesi genellikle dakika başına püskürttüğü galon litre olarak tabir edilir. Elektriğin bulunmadığı durumlarda ise DHC serisi  (motorin ile çalışan)  Dizel motorlu yüksek basınç makineleri kullanılması tavsiye edilir.

Sonuç

Sonuç olarak, yüksek su spreyinin veya püskürtünün sağlanmasıyla farklı alanlarda temizleme yapımında kullanılan basınçlı yıkama yöntemi en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Çünkü yüksek basınç sertleşmiş lekeleri ve diğer kalıntıları etkili ve hızlı bir şekilde temizler. Bunun için ise basınçlı yıkama makineleri icat edilmiştir. Yüksek barlı makineler oto yıkama işletmeleri gibi yerlerde sıkça kullanılmaktadır. Aracın dışı basınçlı su püskürtme yoluyla yıkanırken, araç içi temizlik basınçlı oto yıkama makineleri ile yapılmaktadır.  

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Basınçlı yıkama makinesi nasıl çalışmaktadır?

Basınçlı makina şebeke veya su tankından gelen su makinenin içerisindeki motorun basınçlı su pompasını çevirmesiyle yüksek basınçlı su püskürtür.

2. Basınçlı su ile araba yıkamak arabaya zarar verir mi?

Evet, arabanın boyasını kaldırma gibi bir etkisi vardır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir