Halı yıkama son zamanlarda hızlı bir şekilde yaygınlaşan bir iş dalıdır. Bunun nedeni şehirleşme oranının artması ve kadınların iş hayatına katılması olarak görülebilir. Özellikle yaz aylarında bu iş canlılık kazanmaktadır. Ancak halı yıkama işletmesini açmak için bazı belgelere, ekipmanlara, makinelere, personele ve diğer hususlara ihtiyaç vardır. Bu yazıda halı yıkama açmanın yolu gösterilecektir. 

Gerekli makineler

Halı yıkama için iki tür makine çeşidi mevcuttur: otomatik ve manuel halı yıkama. Manuel makineler ilk etapta daha uygundur ancak yorucudur. Bu makinede saatte 20-30 m2 halı yıkanabilir. Yani halı yıkama süresi uzundur. Ancak otomatik makineler ile hem az yorulursunuz hem de hızlı bir şekilde yüksek sayıda halı yıkayabilirsiniz. Bu makinenin raylı ve bantlı olmak üzere iki çeşidi vardır. 

Safran ürün kategorisine dahil olan basınçlı yıkama makineleri halı yıkama işlemlerinde hızlı bir sonuç verir. Basınçlı su halıda bulunan kalıntıları ve diğer biriken tozları temizler. Diğer bir önemli makine ise halı sıkma makinesidir. Bu makine sayesinde %98 sıkma sağlanır ve yaz ayları içerisinde 4-5 saat içerisinde halı kurutulur.

Kurutma işlemi için ise askı malzemelerine ihtiyaç vardır. Bu askıların yüksekliği 2 metreden yüksek olursa uygun olur. Askı aralıkları ise 30cm olarak belirlenebilir. Kış aylarında ise nem yok edici makineler kullanılabilir. 

Son olarak ise halı toz alma makineleri de kullanılabilir. Bu sayede paketlemeden önce verdiğiniz hizmet daha kaliteli hale getirilebilir. 

Maliyetler

Ortalama 40.000-300.000 arası sermaye ile değişen kalitede halı yıkama işletmesi açılabilir. Bu değişkenlik profesyonelliğinize ve işletmenin büyüklüğüne göre belirlenir.

Gerekli belgeler

Her işletmede olduğu gibi halı yıkama işletmesini açmak için hem bazı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler aşağıda sıralanmıştır:

Bu sayılan evraklar ile belediyeye işyeri açma ruhsatı başvurusu yapılır. Ruhsat alındıktan sonra işyeri açılabilir. 

Halı yıkama alanı

Yüksek kira fiyatı olmayan ve kurutma için yeterli bir alana sahip olan yer ortalama 150 metrekare olarak belirlenebilir. Ancak büyük bir işletme için 600 metrekare uygundur. Bu alanda çalıştıracağınız personel sayısı en az 3 olmalıdır. 

Tanıtım ve reklam

Halı yıkama işletmesinin başarılı olması için en önemli yol pazar ve pazarlama işlemidir. Çünkü doğru bir pazarlama ile hızlıca müşteriye ulaşılır ve gelir artışı elde edilir. Yerel bir işletme olarak tüm yerel iletişim ve medya kanallarından yararlanmak işinizi hızlandıracaktır. Pazarlama için sosyal medya, Google, radyo ve diğer reklam alanları kullanılmalıdır. Hatta işletme mahallesinde broşürler dağıtılmalıdır.  

Sonuç

Sonuç olarak, halı yıkama işletmesi için ilk önce doğru yer seçilmelidir. Çoğunluk bölgelere hitap eden bir yer seçilmelidir. İkinciden ise, gerekli evraklar eksiksiz tamamlanmalıdır. Daha sonra halı yıkama açımına geçilebilir. Elde edilen kar ile kıyaslandığında maliyetler biraz yüksektir. Oto yıkama daha az maliyetli ve fazla karlı bir işletmedir. Halı yıkama işletmesi açıldıktan sonra gerekli olan makineler ve ekipmanlar alınmalıdır. 

Sıkça Sorulan Sorular

  1.  Halı yıkama işletmesinin aylık gelir nedir?

Halı yılama işinin aylık geliri ortalama 60.000 olarak hesaplanabilir. 

2. Halı hangi yıkanma aşamalarından geçmelidir?

Halı yıkama süreci ıslatma, fırçalama ve durulama işlemlerindem ibarettir.

3. Halı yıkama açma maliyeti nedir?

Halı yıkama işletmesinin açılması için 40.000-300.000 arası gerekir. Bu değişken işletmenin büyüklüğüne ve verilecek hizmet kalitesine göre belirlenir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir